середу, 7 грудня 2016 р.

Скільки коштували радянські радіодеталі?



Радянський транзистор МП41 фото.
Транзистор МП41.
В радянські часи майже на кожній речі з магазину стояла позначка з ціною. Я навіть дивувався, навіщо зазначати ціну, невже продавець буде намагатись обманути. Але такі позначки чомусь майже не ставили на радіодеталях. А тепер було б цікаво знати, скільки ж коштували тогочасні резистори-конденсатори.
Попався мені недавно радянський ширвжитковий транзистор МП41, але не простий. На його торці зазначено "Ц0-50". Чи дорого це було? Для порівняння, згадуючи радянські часи, кажуть, що, маючи десятку, можна було йти до ресторану (не плутати з їдальнею).

Ціна МП 41 складала 50 коп.
Ціна МП41 - 50 коп.
Але ціна і доступність - то різні речі. Наприклад, існувало багато гуртків для школярів, в яких за використані деталі грошей не брали. З іншого боку часто радіодеталі були в дефіциті і купити можливо було лише "з рук". Треба згадати, і про неіснуюче зараз джерело радіодеталей - щось просто крали на виробництві. Саме так: "тяні с завода даже гвоздь - ти тут хазяін, а нє гость"...

Лампа 6Н24П коштувала 2 крб. 10 коп.
6Н24П - 2 крб. 10 коп.
В продовження теми подивився на кришку приймача "ВЭФ" - на звороті ціна 93,02. Це вже можна порівнювати із місячною зарплатою, наприклад, шкільного вчителя. До речі, тоді широко була доступна програма кредитування під кілька відсотків річних. Звісно, якщо пощастить придбати - адже дефіцит. Причому постачання дуже сильно залежало від населеного пункту. Чим далі від центру (столиця, обласний центр, район, село) - тим гірше.

Очевидно, що в наш час радіодеталі стали значно доступніше. Причин тому багато: здешевлення технології, логістика, вільний ринок, з рештою.

Немає коментарів:

Дописати коментар