неділю, 25 вересня 2016 р.

Дешевий китайський мультиметр.

дешевий китайський мультиметрКілька років тому прийшлось мені зайти до господарського супермаркету. І, окрім усього іншого, попався мені на очі тестер-мультиметр. На вигляд нічого особливого, прилад як прилад. Відрізнявся він лише дуже низькою ціною, всього лише $3,5.

Купив я тоді той тестер. І зовсім не із за ціни. Вірніше із цікавості, що ж насправді всередині приладу за такі гроші.

Отже, цього разу мова піде про те чим же насправді відрізняється дешеве від нормального.

Відділ технічного контролю мультиметрів.

Неякісний щуп тестера 
Кабель щупа.
Прийшов я додому, почав роздивлятись що до чого. Перше, що кидалось в очі, так це тонкувато-слабенькі дроти щупів. Не те щоби у руках розвалювались, але якось ненадійно. Десь через два роки нечастого використання один із дротів відламався.

Поміряв я ним напругу-струм. В порівнянні з двома іншими моїми мультиметрами, прилад брехав в межах п'яти відсотків. Не те щоб дуже багато, але ж можна було б й краще.

Далі слідувало розбирання апарата. В середині типове начиння. Але все якось халтурно. Замість вміщеного в тримач, намертво припаяний запобіжник. Дротяні пружини-контакти батареї. А про відмивання флюсу після пайки вивідних компонентів я взагалі мовчу.

Мультиметр у середині. Фото.
У середині.
До речі, стало зрозуміло. звідки була похибка вимірювань. Просто замість підстроювального резистора хитрі китайці впаяли постійний. З рештою поставив який слід та налаштував - як наслідок, прилад почав показувати точно.

Була у того мультиметра ще одна неприємна вада. Через поганий контакт у роз'ємі для підключення транзисторів їх параметри було практично неможливо виміряти.

А чи варто купувати дуже дешеві мультиметри?

Як бачимо, прилад то наче і працює, але все у нього якесь слабеньке, на  всьому зекономлено.

Для практичного використання прилад має буде надійним і точним без додаткових нештатних підлаштовувань. Тому все як у тій народній мудрості: "дешева рибка - погана юшка"


Немає коментарів:

Дописати коментар